Fitre – Fıtır Sadakası

23

2019 yılı en düşük fitre – fıtır sadakası bağışı 23 liradır. Dilerseniz daha yüksek miktarda bağışta bulunabilirsiniz. Birden fazla kişi için Adet kısmına sayı yazabilirsiniz.

Açıklama

Fitre – Fıtır Sadakası Bağışı sayfamızda, fitre hakkında özet bilgiler ve kolay bir online bağış yolu sunuyoruz.

Fitre – Fıtır Sadakası Nedir?

Kelime olarak fıtır oruç bozma manasına gelip bayram günü için kullanılır. Fıtır sadakası Ramazân’ın sonuna yetişen mükellef Müslümanların vermiş olduğu vacip bir sadakadır. Fitre – Fıtır Sadakası, sosyal dayanışmanın tesisi açısından son derece mühim bir malî ibadettir. Kul, kusurludur. Ramazân-ı Şerîf ayını ihyâ konusunda hâlisane bir niyetle ne kadar özverili davranmaya çalışılsa da birtakım hata ve eksiklikler söz konusu olur.

“Her kim Ramazanı oruçlu geçirir, gusül alarak namazgâha erkenden gider ve onu sadaka (fitre) ile sona erdirirse (bayram namazından) bağışlanmış olarak döner.” (Ali el-Müttakî, Kenzü’l-Ummâl, No. 23733.) hadîs-i şerifinden de anlaşılacağı üzere fıtır sadakası, bu eksiklikleri giderici ve tamamlayıcı bir ibâdet olarak emredilmiştir.

2019 Yılı Fitre Miktarı, Fitre Bağışı Ne Kadar?

2019 yılı için belirlenen en düşük fitre miktarı 23 Türk Lirası olup, sadaka olması hasebiyle bunun üzerinde miktarda da verilmesi güzeldir. Fitre, ailenin her bir ferdi için ayrı ayrı verilir.

Fitre Kimlere Vacibdir, Fitre Kimlere Verilir?

Fıtır sadakası, Ramazan-ı Şerifin sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka nisap miktarı mala sahip bulunan her bir hür Müslümanın vermesi vacip olan bir sadakadır. Fıtır sadakası şer’i olarak fakir sayılan (yani temel ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı mala sahip olmayan) kimselere verilir. Kişi Annesize, babasına, dedesize, ninesize ve bu şekilde yukarı doğru çıkan ailesine, ayrıca oğluna, kızına, torununa ve bu şekilde aşağıya inen ailesinden birine fıtır sadakasını veremez.

Kimler fitre vermelidir, fıtır sadakası kimlere vacibdir, fitre kimlere verilir, kimlere verilmez, vaktinde verilmeyen fitre nasıl eda edilir gibi sorularınızın cevapları için şu makalemizi okuyabilirsiniz: Fitre – Fıtır Sadakası Soruları

İsmailağa Derneği olarak, talebelerin ihtiyaçlarını karşılıyor ve ihtiyaç sahiplerine aynî ve nakdî yardım sağlıyoruz. Sizler de zekât ve fitrelerinizi ilim tahsil eden talebelere ve ihtiyaç sahiplerine İsmailağa güvencesiyle ulaştırabilirsiniz.